fredag 23 september 2016

Viltgryta med kantareller


 Jag är en stor vän av mustiga grytor. Egentligen kan jag äta gryta året runt men den här är speciellt god när sommaren sagt farväl och höstfärgerna träder fram. Servera med kokt potatis, svartvinbärsgelé och kanske en sallad om det känns så. Passar bra med ett glas Brunello, Barolo eller Bordeaux. Den här grytan är gjord på både hjort och älg, älgbogen hade ett ben i sig, vilket passar utmärkt att låta koka med. Grytan går givetvis att göra på bara älg eller hjort och utan ben. Receptet är ett ordentligt långkok så du kan lugnt låta gjutjärnsgrytan puttra på låg värme i ett par timmar medan du sysslar med annat eller njuter av det vackra höstvädret. 



Recept 4-6 portioner

1,5 kg älg- samt hjortkött. Endera köttet får gärna ha ben (grytbitar, bringa, bog…)
2 burkar konserverade tomater (à 400g, kross eller hela)
2-3 dl förvällda kantareller
2 gula lökar
2 hackade vitlöksklyftor
tre kvistar färsk rosmarin
3 dl rödvin
2 dl matlagningsgrädde
2-3 dl vatten
1 msk svartvinbärsgelé
2 tsk socker
salt, svartpeppar
4-5 enbär
Persilja att dekorera med om man vill


1.     Skär ut benet så gott det går. Putsa köttet från hinnor och senor. Skär upp i relativt små bitar. Bryn på hög värme i smör- och oljeblandning i en gjutjärnsgryta. Salta och peppra köttet medan du bryner det.
2.     Häll på tomatkross, 2 dl vatten, socker, vin, enbär och vitlök.
3.     Låt puttra på låg värme i en timme. Rör om då och då.
4.     Skala löken och dela den i stora bitar och sätt i grytan. Smaka av och med salt och peppar. Blanda i svartvinbärsgelén. Häll på kantarellerna, rör om. Sätt rosmarinkvistarna överst och låt puttra en timme till. Fyll på med lite vatten om det behövs.
5.     Grytan kan givetvis också koka längre om man vill. Köttet blir bara bättre om det faller sönder.
6.     Innan servering ta upp benet häll i grädden, rör om och låt snabbt koka upp och servera!

 
Till väster hjortkött, höger älg.

Rekvisita: Gjutjärnsgryta från svenska Gerbera i färgen sable black från lifestyleaffären Rosalinda i Köpcentrum Strand, Ingå.
Servera grytan med kokt potatis och svartvinbärsgelé. Tallrik Arabia vintage. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar