Recept 4-6 portioner
1,5 kg älg- samt
hjortkött. Endera köttet får gärna ha ben (grytbitar, bringa, bog…)
2 burkar
konserverade tomater (à 400g, kross eller hela)
2-3 dl förvällda
kantareller
2 gula lökar
2 hackade vitlöksklyftor
tre kvistar färsk
rosmarin
3 dl rödvin
2 dl matlagningsgrädde
2-3 dl vatten
1 msk
svartvinbärsgelé
2 tsk socker
salt,
svartpeppar
4-5 enbär
Persilja att
dekorera med om man vill
1.
Skär
ut benet så gott det går. Putsa köttet från hinnor och senor. Skär upp i
relativt små bitar. Bryn på hög värme i smör- och oljeblandning i en
gjutjärnsgryta. Salta och peppra köttet medan du bryner det.
2.
Häll
på tomatkross, 2 dl vatten, socker, vin, enbär och vitlök.
3.
Låt
puttra på låg värme i en timme. Rör om då och då.
4.
Skala
löken och dela den i stora bitar och sätt i grytan. Smaka av och med salt och
peppar. Blanda i svartvinbärsgelén. Häll på kantarellerna, rör om. Sätt
rosmarinkvistarna överst och låt puttra en timme till. Fyll på med lite vatten
om det behövs.
5.
Grytan
kan givetvis också koka längre om man vill. Köttet blir bara bättre om det
faller sönder.
6.
Innan
servering ta upp benet häll i grädden, rör om och låt snabbt koka upp och
servera!
Rekvisita: Gjutjärnsgryta från svenska Gerbera i färgen sable black från lifestyleaffären Rosalinda i Köpcentrum Strand, Ingå. |
Servera grytan med kokt potatis och svartvinbärsgelé. Tallrik Arabia vintage. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar