tisdag 6 september 2016

Andsäsongen är här!

Javisst, andsäsongen startade för ett par veckor sedan! Nu gäller det att ta tillvara råvarorna då de finns. Här är ett par mer eller mindre klassiska alternativ hur du kan servera den delikata gräsanden. Gräsand med kantarellsås och gräsand som sådan, tillbehören är valfria!

Jag måste erkänna att jag lyckades förstöra en gräsand för inte så länge sedan, den blev överstekt och smakande således inte något vidare. Den blev helt enkelt torr och förlorade sin naturliga saftighet och smak. Så var aktsamma med den saken. Gräsanden ska stekas snabbt och på hög värme, sedan måste du låta den vila en god stund innan du skär upp. Köttet bör vara rött då du tar bort det ur pannan, under ”vilotiden” steks och mognar köttet ännu fortsättningsvis.Recept 4 personer

4 gräsandsbröst (ett per person)
smör till stekning
olivolja, salt, svartpeppar, färsk rosmarin

Ta ut köttet ur kylskåpet och låt det bli rumstempererat. Skölj köttet och torka det, gnid därefter in olivolja, salt, lite peppar och lite färsk rosmarin. Låt vila en stund i rumstemperatur. Stek på hög värme i panna. Vänd runt köttet några gånger tills det är klart. Stek inte för länge, 4-6 minuter max, beroende på storlek. Då du känner på köttet och det ännu är mjukt så är det färdigt. Lyft bort pannan från värmen och låt vila under lock, eller känns det som om köttet fått för mycket värme så lyft dem på ett skärbräde och låt vila under ett bakplåtspapper. Servera med till exempel kantarellsås eller upplagt på ett fat dekorerat med lingon, oreganoblommor och färsk rosmarin.

Kantarellstinn kantarellsås (4 personer)
1,5 liter rensade och putsade kantareller
smör
2 dl grädde
1 stor gul lök
gräslök till garnering
salt, peppar

Dela kantarellerna i mindre bitar. Sätt dem i en het panna utan smör och låt saften ånga ur dem. Rör om! Hacka löken och bryn den i smör i en gryta. Tillsätt kantarellerna (utan saften ifall det finns något kvar), salta och peppra enligt smak. Låt allt steka 5-10 minuter tillsammans på låg värme. Tillsätt grädde, koka snabbt upp och servera! Garnera med hackad gräslök.
Efter. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar