Javisst,
andsäsongen startade för ett par veckor sedan! Nu gäller det att ta tillvara
råvarorna då de finns. Här är ett par mer eller mindre klassiska alternativ hur
du kan servera den delikata gräsanden. Gräsand med kantarellsås och gräsand som
sådan, tillbehören är valfria!
Jag måste
erkänna att jag lyckades förstöra en gräsand för inte så länge sedan, den blev
överstekt och smakande således inte något vidare. Den blev helt enkelt torr och
förlorade sin naturliga saftighet och smak. Så var aktsamma med den saken.
Gräsanden ska stekas snabbt och på hög värme, sedan måste du låta den vila en
god stund innan du skär upp. Köttet bör vara rött då du tar bort det ur
pannan, under ”vilotiden” steks och mognar köttet ännu fortsättningsvis.
Recept 4 personer
4 gräsandsbröst
(ett per person)
smör till
stekning
olivolja, salt, svartpeppar,
färsk rosmarin
Ta ut köttet ur
kylskåpet och låt det bli rumstempererat. Skölj köttet och torka det, gnid
därefter in olivolja, salt, lite peppar och lite färsk rosmarin. Låt vila en
stund i rumstemperatur. Stek på hög värme i panna. Vänd runt köttet några
gånger tills det är klart. Stek inte för länge, 4-6 minuter max, beroende på
storlek. Då du känner på köttet och det ännu är mjukt så är det färdigt. Lyft
bort pannan från värmen och låt vila under lock, eller känns det som om köttet
fått för mycket värme så lyft dem på ett skärbräde och låt vila under ett
bakplåtspapper. Servera med till exempel kantarellsås eller upplagt på ett fat
dekorerat med lingon, oreganoblommor och färsk rosmarin.
Kantarellstinn kantarellsås
(4 personer)
1,5 liter rensade
och putsade kantareller
smör
2 dl grädde
1 stor gul lök
gräslök till
garnering
salt, peppar
Dela
kantarellerna i mindre bitar. Sätt dem i en het panna utan smör och låt saften
ånga ur dem. Rör om! Hacka löken och bryn den i smör i en gryta. Tillsätt
kantarellerna (utan saften ifall det finns något kvar), salta och peppra enligt
smak. Låt allt steka 5-10 minuter tillsammans på låg värme. Tillsätt grädde,
koka snabbt upp och servera! Garnera med hackad gräslök.
Efter. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar