lördag 4 februari 2017

Kokt älghjärta och cocktailtilltug

Jag hade den stora glädjen att få tillreda ett älghjärta som min gudson Robin fryst in efter jakten i höstas på Vessö i Borgå. Tack Robin! Hos oss är kokt älghjärta helt klart mer populärt än tillrett i ugn. Den distinkta smaken av inälvor blir mycket mildare av kokningen. Vi äter hjärtat kallt tunt uppskuret på knäckebröd eller grovt mörkt bröd med råa djupfrysta lingon och färsk timjan. Du kan ta vilka tillbehör som helst egentligen, saltgurka och en öl sitter också riktigt bra som sällskap.
 Jag kokade hjärtat dagen innan servering och lät det kallna under natten. Av kallskuret älghjärta kan du göra delikata cocktailtilltugg! OBS! Om du inte gillar smaken av kryddpeppar så lämna bort dem under kokningen! De ger en väldigt kraftig smak.

Recept

Kokt älghjärta 

1 älghjärta putsat och tvättat
Vatten så det täcker hjärtat
1 dl salt
½ dl pepparblandning av hela svart-, grön- och rosépeppar. (Kryddpeppar om du gillar)
1 lagerblad
Färsk timjan och rårörda djupfrysta lingon till garnering och tillbehör


Lägg hjärta, salt och pepparblandning i en gryta. Fyll upp med vatten så att hjärtat täcks. Koka i 3 timmar. Låt svalna. Ta upp köttet, torka av och skär i tunna skivor.Cocktailtilltugg (ca 20 st) 

1 ask färskost med pepparrotsmak
15-20 tunna skivor kallskuret älghjärta
Grovt knäckebröd
Färsk timjan och rårörda djupfrysta lingon till garnering

Skär köttet i små bitar. Blanda med färskosten. Sätt fyllningen på små munsbitar knäckebröd och garnera med färsk timjan och lingon. Njut!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar