fredag 2 december 2016

Helstekt vildgås med rotsaker i ugn

Helstekt vildgås är en ärevördig rätt att äta på Finlands självständighetsdag den 6 december eller vilken annan högtid som helst. Helt enkelt en lyxmåltid!
För ganska länge sedan hade jag glädjen att delta i ett äkta skånskt gåsaboston i Alnarp. Det var en svartsoppa till förrätt (gjord på gåsblod för dem som är bekant med rätten), helstekt tamgås till varmrätt samt hela repertoaren drycker till. En oförglömlig upplevelse både kulinariskt och evenemangsmässigt. Tamgåsen är förstås något helt annat än denna smakrika vildgås (grågås) som jag här tillrett. Men ändå går mina tankar så gott som alltid till denna fest då jag tillreder eller blir serverad gås. Middagen borde alltid avslutas med en dans! 


Recept 4 personer

1 vildgås (ca 1kg)
1 rött skalat äppel, delat i stora bitar
1 skalad rödlök, delad i stora bitar
2 grovt krossade vitlöksklyftor
1 citron i klyftor
några torkade plommon
salt och peppar
några kvistar rosmarin (torkad går också bra)
smör till stekning

Sås

Saften från den stekta gåsen
1 dl and- eller kycklingbuljong
1 msk smör
1,5 msk mjöl till redning
1 msk svartvinbärsgelé
2 dl grädde

  • Gåsen: Sätt ugnen på 120 grader. Fyll gåsen med äppelbitar, lök, torkade plommon, vitlök, rosmarin och 3 citronklyftor. Bind ihop lårbenen med stekgarn. Gnid in gåsen med salt och peppar runt om.
  • Bryn hela gåsen på hög värme i smör i en gryta eller stekpanna. Lägg den i en ugnsform, stick i en stekmätare på det tjockaste stället, pressa över lite citronsaft och stek tills 70 grader (ca 1,5h). Då är köttet ännu rosa och fastare i sin koncistens. Vill du ha ett genomstekt kött som lätt lossar från benen så låter du det bara vara en halvtimme till eller mer. Lika gott är det! Det är en smaksak som allting som har att göra med mat. Låt gåsen vila en stund innan du skär upp den.
  • Sås: Smält smör i en gryta, sikta ner mjölet då smöret ”tystnat” och blivit aningen brunt. Rör om. Lägg i köttsaften från den stekta gåsen samt buljongen och rör om. Låt koka upp. Tillsätt lite vatten om det blir för tjockt. Låt puttra. Tillsätt gele´, rör om ordentligt. Smaka av med salt och peppar. Häll i grädden till sist.
  • Servera gåsen med rotsaker (morot, potatis, lök etc) i ugn (med olivolja, havssalt och rosmarin), toppa med sås och svartvinbärsgelé och ditt favoritvin!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar