fredag 11 mars 2016

Mufflonköttbullar med arabisk touch och tillbehör

Denna gång hade vi gäster från Vasa (där ena hälften är Borgåbo och andra Vasabo) och då måste man ju bjuda på något annorlunda eller hur! Så det blev arabiska förrätter på menyn; mufflonköttbullar med myntasås (kött från Viltgården förstås), grillad halloumi, hummus, platt bröd och tabbouleh. 



Varmrätten blev dock klassiskt inhemsk; älgfilé och klyftpotatis. Receptmässigt presenterar jag här de arabiska rätterna. Det platta arabiska brödet hade jag ingen chans att börja tillreda själv denna gång, så jag köpte Fazers tunnbröd som mer än väl kan gästspela bland de arabiska smårätterna. Araberna älskar sina smårätter och har massor av dem. Jag har här valt några få, eftersom det är ganska arbetsamt att göra 10-12 smårätter. Dessa är mina egna och familjens favoriter. Ännu har jag inte testat att göra en egen Shawarma men det ligger på agendan.



Efter att ha bott några år i Dubai så finns det en speciell plats i mitt hjärta för arabisk mat. Jag visste väldigt lite om det persiska köket innan vi själva flyttade till Mellanöstern. Jag var dock såld direkt efter att ha introducerats till alla dess läckerheter. Det finns stora variationer i arabisk mat. En hummus eller Shawarma från Dubai smakar ingalunda lika som de från till exempel Libanon. År 2011 då vi flyttade till ”den stora sandlådan” köpte jag kokboken ”When Susanne Cooks” skriven av den lokala kändiskocken Suzanne Husseini. Jag lusläste kokboken för att lära mej om arabiska kryddor och användningen av råvaror. Här var det ingen nypotatis och sill utan platta bröd, massor av olika delikata röror, halloumi och smårätter och underbart grillat kött som gällde. Efterrätterna var så mycket mer än den välkända baklawan. Och dadlarna…. Aldrig har jag ätit så goda dadlar som de vi fick av vår hyresvärd mr Halloum direkt levererade av honom själv. Mr Halloum var en äldre värdig emiratarab med egen dadelodling på sin farm. Jag kan skriva en hel bok om mina upplevelser i Dubai men det får bli till senare. Nu sätter vi igång med kockandet. Recepten är så som de görs i Dubai men med min egen prägel. I Dubai hade köttbullarna förstås gjorts på lammkött men jag tyckte det var en trevlig och annorlunda upplevelse att använda mufflon. I det arabiska köket används massor av färsk mynta. Antagligen för att det är en av de få kryddorna som växer utan problem i det stekheta, torra och sandiga klimatet. Det är grönmynta som ska användas.

Drycker

Araberna dricker ju inte alkohol. Så på lokala restauranger i Dubai dricker man den underbara drycken, klassiska ”lemon and mint” till maten eller vatten. Araberna har en förkärlek för Coca Cola så även det serveras flitigt. Våra gäster serverades dock både champagne, Malmgårds Dinkel och ekologiskt rödvin (Shiraz). Ett mörkare öl med karaktär passar utmärkt till smårätterna likaså ett fylligt rödvin.

Tips

Smårätterna ska av tradition ätas med händerna. Man bryter bitar av det platta brödet och använder det som gaffel. Doppar det i hummusen och kniper galant om runt salladen. Men man får givetvis använda vanlig gaffel också.


Mufflonköttbullar


Recept för ca 30 köttbullar

1,5 kg malet mufflonkött (går även med lamm)
1 hackad stor gul lök
4 hackade eller krossade vitlöksklyftor
1,5 dl hackad färsk persilja
2 matskedar tahini (Exempelvis Macedonian Tahini finns åtm. i Prisma)
2 tsk paprikapulver
½ tsk av varje: koriander, kanel, kardemumma
salt och peppar enligt smak

Blanda alla ingredienser. Forma till köttbullar. Lägg på plåt och stek i ugn, 200 grader, i 25 minuter. Kolla att de är genomstekta. Är de för länge blir de torra. Då de är klara tar jag alltid bort lamm/mufflonköttbullarna direkt medan de ännu är varma och lägger dem i en serveringsskål eller fat. Kort och gott: Fettet som kommer ur lamm- eller mufflonbullarna är inte alltid till sin fördel då det kallnat. Serveras med myntasåsen.


Myntasås


En burk Crème fraiche eller vanlig gräddfil (2dl)
Ca 1 dl hackad färsk eller frusen grönmynta

Finhacka myntan och blanda den helt enkelt med gräddfilen. Tips: Jag fryser alltid in av min vildväxande mynta i trädgården och använde här frusen mynta i såsen. Hacka den medan den är frusen och blanda direkt så behåller den sin fräschör.




Hummus (Kikärtsdip)


För 4-6 personer

250g färdigkokta kikärter (finns i varje mataffär)
4 matskedar tahini (den ”rätta” ljusa tahinin jag använder, Macedonian Tahini, finns åtminstone i Prisma)
2 vitlöksklyftor
4 msk vatten
4 msk citronsaft
4 msk gräddfil
Ca en halv tsk havssalt

Garnering: olivolja, paprikapulver och hela kikärter

Skölj kikärterna ordentligt och sila bort vattnet. Sätt alla utom 5-6 stycken (som ska till garneringen) i en matberedare. Starta maskinen och lägg i efter hand alla andra ingredienser. Smaka av och sätt mer salt och citronsaft vid behov. Hummusen ska vara rinnig, ställ den kallt tills du serverar då får hummusen sin rätta fasta konsistens. Lägg upp på ett fat eller i en låg skål. Garnera med olivoljan, paprikapulver och de hela kikärterna.


Tabbouleh (Persilje- och tomatsallad) 

Recept för 4-6 personer

1 dl bulgur
4 små krukor färsk storbladig persilja
6 mogna fasta tomater
4 salladslökar (liten vit lök med lökpiporna kvar)
En näve färska myntablad (grönmynta)
Olivolja
Saft från 2 citroner
Havssalt
Peppar

Koka bulguren och pressa allt överlopps vatten ur den.  Hacka tomaten fint men det bör ändå vara ordentliga synliga bitar. Salladen får inte bli för blöt. Lägg ovanpå bulguren. Hacka persilja, mint och lök smått (använd inte en matberedare då blir det för finfördelat) och blanda om allt försiktigt. Ringla över olivolja, citronsaft, salt och peppar och blanda försiktigt.  Servera helst genast eller låt stå kallt. Salladen ska vara krispig då man serverar den och inte blöt.


Grillad halloumi



Skär två halloumin i skivor. Om du inte orkar eller kan grilla på riktig grill så grilla i ugn med grillfunktion eller i stekpanna. Man ska inte göra det för jobbigt för sej.  







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar