Denna gång hade
vi gäster från Vasa (där ena hälften är Borgåbo och andra Vasabo) och då måste
man ju bjuda på något annorlunda eller hur! Så det blev arabiska förrätter på
menyn; mufflonköttbullar med myntasås (kött från Viltgården förstås), grillad
halloumi, hummus, platt bröd och tabbouleh.
Varmrätten blev dock klassiskt inhemsk;
älgfilé och klyftpotatis. Receptmässigt presenterar jag här de arabiska rätterna.
Det platta arabiska brödet hade jag ingen chans att börja tillreda själv denna
gång, så jag köpte Fazers tunnbröd som mer än väl kan gästspela bland de arabiska
smårätterna. Araberna älskar sina smårätter och har massor av dem. Jag har här valt
några få, eftersom det är ganska arbetsamt att göra 10-12 smårätter. Dessa är mina egna och familjens favoriter. Ännu har jag inte testat att
göra en egen Shawarma men det ligger på agendan.
Efter att ha
bott några år i Dubai så finns det en speciell plats i mitt hjärta för arabisk
mat. Jag visste väldigt lite om det persiska köket innan vi själva flyttade till
Mellanöstern. Jag var dock såld direkt efter att ha introducerats till alla
dess läckerheter. Det finns stora variationer i arabisk mat. En hummus eller Shawarma
från Dubai smakar ingalunda lika som de från till exempel Libanon. År 2011 då
vi flyttade till ”den stora sandlådan” köpte jag kokboken ”When Susanne Cooks” skriven
av den lokala kändiskocken Suzanne Husseini. Jag lusläste kokboken för att lära
mej om arabiska kryddor och användningen av råvaror. Här var det ingen
nypotatis och sill utan platta bröd, massor av olika delikata röror, halloumi och
smårätter och underbart grillat kött som gällde. Efterrätterna var så mycket
mer än den välkända baklawan. Och dadlarna…. Aldrig
har jag ätit så goda dadlar som de vi fick av vår hyresvärd mr Halloum direkt
levererade av honom själv. Mr Halloum var en äldre värdig emiratarab med egen
dadelodling på sin farm. Jag kan skriva en hel bok om mina upplevelser i Dubai
men det får bli till senare. Nu sätter vi igång med kockandet. Recepten är så
som de görs i Dubai men med min egen prägel. I Dubai hade köttbullarna förstås gjorts
på lammkött men jag tyckte det var en trevlig och annorlunda upplevelse att
använda mufflon. I det arabiska köket används massor av färsk mynta. Antagligen
för att det är en av de få kryddorna som växer utan problem i det stekheta,
torra och sandiga klimatet. Det är grönmynta som ska användas.
Drycker
Araberna dricker
ju inte alkohol. Så på lokala restauranger i Dubai dricker man den underbara
drycken, klassiska ”lemon and mint” till maten eller vatten. Araberna har en
förkärlek för Coca Cola så även det serveras flitigt. Våra gäster serverades
dock både champagne, Malmgårds Dinkel och ekologiskt rödvin (Shiraz). Ett
mörkare öl med karaktär passar utmärkt till smårätterna likaså ett fylligt
rödvin.
Tips
Smårätterna ska av tradition ätas med händerna. Man bryter bitar av det platta
brödet och använder det som gaffel. Doppar det i hummusen och kniper galant om
runt salladen. Men man får givetvis använda vanlig gaffel också.
Mufflonköttbullar
Recept för ca 30
köttbullar
1,5 kg malet
mufflonkött (går även med lamm)
1 hackad stor gul
lök
4 hackade eller
krossade vitlöksklyftor
1,5 dl hackad färsk
persilja
2 matskedar
tahini (Exempelvis Macedonian Tahini finns åtm. i Prisma)
2 tsk paprikapulver
½ tsk av varje:
koriander, kanel, kardemumma
salt och peppar
enligt smak
Blanda alla
ingredienser. Forma till köttbullar. Lägg på plåt och stek i ugn, 200 grader, i
25 minuter. Kolla att de är genomstekta. Är de för länge blir de torra. Då de är
klara tar jag alltid bort lamm/mufflonköttbullarna direkt medan de ännu är
varma och lägger dem i en serveringsskål eller fat. Kort och gott: Fettet som
kommer ur lamm- eller mufflonbullarna är inte alltid till sin fördel då det
kallnat. Serveras med myntasåsen.
Myntasås
En burk Crème
fraiche eller vanlig gräddfil (2dl)
Ca 1 dl hackad färsk
eller frusen grönmynta
Finhacka myntan
och blanda den helt enkelt med gräddfilen. Tips: Jag fryser alltid in av min
vildväxande mynta i trädgården och använde här frusen mynta i såsen. Hacka den
medan den är frusen och blanda direkt så behåller den sin fräschör.
Hummus (Kikärtsdip)
För 4-6 personer
250g färdigkokta
kikärter (finns i varje mataffär)
4 matskedar tahini
(den ”rätta” ljusa tahinin jag använder, Macedonian Tahini, finns åtminstone i
Prisma)
2 vitlöksklyftor
4 msk vatten
4 msk citronsaft
4 msk gräddfil
Ca en halv tsk havssalt
Garnering: olivolja,
paprikapulver och hela kikärter
Skölj kikärterna
ordentligt och sila bort vattnet. Sätt alla utom 5-6 stycken (som ska till
garneringen) i en matberedare. Starta maskinen och lägg i efter hand alla andra
ingredienser. Smaka av och sätt mer salt och citronsaft vid behov. Hummusen ska
vara rinnig, ställ den kallt tills du serverar då får hummusen sin rätta fasta
konsistens. Lägg upp på ett fat eller i en låg skål. Garnera med olivoljan,
paprikapulver och de hela kikärterna.
Tabbouleh (Persilje- och tomatsallad)
Recept för 4-6
personer
1 dl bulgur
4 små krukor färsk
storbladig persilja
6 mogna fasta tomater
4 salladslökar (liten
vit lök med lökpiporna kvar)
En näve färska myntablad
(grönmynta)
Olivolja
Saft från 2
citroner
Havssalt
Peppar
Koka bulguren
och pressa allt överlopps vatten ur den.
Hacka tomaten fint men det bör ändå vara ordentliga synliga bitar. Salladen
får inte bli för blöt. Lägg ovanpå bulguren. Hacka persilja, mint och lök smått
(använd inte en matberedare då blir det för finfördelat) och blanda om allt försiktigt.
Ringla över olivolja, citronsaft, salt och peppar och blanda försiktigt. Servera helst genast eller låt stå kallt.
Salladen ska vara krispig då man serverar den och inte blöt.
Grillad halloumi
Skär två
halloumin i skivor. Om du inte orkar eller kan grilla på riktig grill så grilla
i ugn med grillfunktion eller i stekpanna. Man ska inte göra det för jobbigt
för sej.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar