söndag 20 mars 2016

Påsklamm av mufflon

Vi tjuvstartade med påskalammet då svärmor var på besök! Det blev en fårfiol av mufflonlamm från Viltgården, relativt klassiskt tillredd med rosmarin, citron och vitlök med myntasås samt obligatorisk myntagelé.


Jag glömde lammet dock i ugnen då jag dumt nog sysslade med andra saker så fiolen blev denna gång well done. Ingen skada skedd, smaken var det inga fel på och eftersom jag stekt fiolen på låg värme inne i en stekpåse tillsammans med vitt vin så var köttet mycket mört och saftigt.

Recept för ca 6 portioner

Ca 1 ½ kg lammfiol (mufflon eller vanligt lamm)
5-6 skalade vitlöksklyftor
1 citron
Olivolja
Färsk rosmarin
Salt
Peppar
Vittvin

Putsa fiolen från hinnor och fett. Lägg köttet i en stekpåse och en ugnsfast form eller plåt. Gnid in köttet med citronsaft från en halv citron, olivolja, salt och peppar. Skär små snitt i köttet och stick in vitlöksklyftor och färsk rosmarin här och där. Pressa saften ur den andra halvan av citronen över köttet och lägg båda halvorna med i påsen för att ge smak. Häll också en slurk vittvin på. Stick en stektermometer på det tjockaste stället. Tillslut stekpåsen och klipp ett litet lufthål i högst upp. Grädda köttet i 125 grader i ca 1 ½ timme tills innertemperaturen är ca 70 grader. Då är köttet rosa. Glömmer du den, som jag gjorde, så är den välstekt men inte något sämre för det! Servera med till exempel klyftpotatis och morot i ugn, kall myntasås (gräddfil med färsk hackad mynta), myntagelé och ett glas kraftigt rött vin. Smaklig måltid och glad påsk! 

Lammfiolen klar att läggas in i ugnen! Före och efter. 


Det blev inget kvar! Så gott var det. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar