Vi tjuvstartade
med påskalammet då svärmor var på besök! Det blev en fårfiol av mufflonlamm från
Viltgården, relativt klassiskt tillredd med rosmarin, citron och vitlök med
myntasås samt obligatorisk myntagelé.
Jag glömde lammet
dock i ugnen då jag dumt nog sysslade med andra saker så fiolen blev denna gång
well done. Ingen skada skedd, smaken var det inga fel på och eftersom jag stekt fiolen på låg värme inne i en stekpåse tillsammans med vitt vin så var köttet mycket mört
och saftigt.
Recept för ca 6 portioner
Ca 1 ½ kg
lammfiol (mufflon eller vanligt lamm)
5-6 skalade vitlöksklyftor
1 citron
Olivolja
Färsk rosmarin
Salt
Peppar
Vittvin
Putsa fiolen
från hinnor och fett. Lägg köttet i en stekpåse och en ugnsfast form eller
plåt. Gnid in köttet med citronsaft från en halv citron, olivolja, salt och
peppar. Skär små snitt i köttet och stick in vitlöksklyftor och färsk rosmarin
här och där. Pressa saften ur den andra halvan av citronen över köttet och lägg
båda halvorna med i påsen för att ge smak. Häll också en slurk vittvin på. Stick
en stektermometer på det tjockaste stället. Tillslut stekpåsen och klipp ett
litet lufthål i högst upp. Grädda köttet i 125 grader i ca 1 ½ timme tills
innertemperaturen är ca 70 grader. Då är köttet rosa. Glömmer du den, som jag
gjorde, så är den välstekt men inte något sämre för det! Servera med till
exempel klyftpotatis och morot i ugn, kall myntasås (gräddfil med färsk hackad mynta), myntagelé och ett glas
kraftigt rött vin. Smaklig måltid och glad påsk!
Lammfiolen klar att läggas in i ugnen!
Före och efter.
Det blev inget kvar! Så gott var det.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar