Om du bara tänker
pröva på ett nytt efterrättsrecept denna vinter så är den här tårtan en klar
vinnare. Visst är det lite meckigt med flera olika moment men det är värt det.
Jag lovar!
Jag hittade
receptet dagarna innan jul i den nya svenska mattidningen Bagaren och Kocken.
Som känt samlar jag även på tilltalande matmagasin så jag ville gärna pröva på
detta tillskott i matmagasinsvärlden. Det var för en gångs skull ett väldigt
bra inköp för jag använde många recept från just detta nummer. Just denna tårta hade jag
som efterrätt på självaste julafton och det blev en succé. Min kära syster är
känslig för laktos och gluten - så jag blev överlycklig då jag hittade glutenfria
savoiardkex i Stockmanns Delikatess i Helsingfors. Laktosfri mascarpone finns däremot
i de flesta S-markets åtminstone här i Ingå. Efterrätten var räddad för alla
parter!
Recept för 8
bitar
50 g mandelspån
4 äggulor
4 msk strösocker
2 tsk
vaniljsocker
250 g mascarpone
Rivet skal av en
citron
2 dl vispgrädde
4 äggvitor
1 dl kallt
espressokaffe
4 msk amaretto
ca 18 savoiardkex
GARNERA MED
Färska blåbär,
hallon, jordgubb och/eller björnbär
Strimlad mörk
choklad
Silverkulor
Gör så här:
1.
Rosta
mandelspånet i en torr och het panna. Låt kallna. Vispa äggulor, socker och
vaniljsocker pösigt. Vänd ner mascarpone och citronskal.
2.
Vispa
grädden i en annan skål. Vispa äggvitorna till ett styvt skum i en tredje skål.
3.
Vänd
med luftiga tag ihop ostsmet, mandelspån, grädde och till sist äggvitor.
4.
Blanda
kaffe och likör på en djup tallrik.
5.
Doppa
hälften av kexen i likörblandningen. Lägg dem i en form med löstagbar kant som
mäter 24 cem. Bred på hälften av smeten. Lägg på ytterligare ett lager
likördoppade kex. Avsluta med resten av smeten.
6.
Täck
över och frys minst 4 timmar. Ta fram tårtan i rumstemperatur 20 minuter före
servering.Garnera med bär, choklad och silverkulor.
Jag e-postade
chefredaktör Hélène Mönnich Börjeson på Bagaren och Kocken och frågade om jag
får återge deras lyckade tårtrecept och det fick jag förstås. Kolla in Bagaren
och Kocken via länken här under. De har också en nätbutik med läckra grejer för
ditt kök!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar