torsdag 8 oktober 2015

Rådjursstek och pinot noir

Filip Langhoff och Linda Stenman-Langhoff bjuder som utlovat oss på ett av sina favoritviltrecept med vinrekommendation! Här kommer receptet, bild kommer då jag testat det själv.

Receptet är för 4 personer  

600g Rådjursstek
Smör
Salt och Peppar
4 st Morötter
8 Små lökar
4 Rödbeta
2 dl Rödvin
2s tk Charlottenlök, hackad
3 klyftor Vitlök, hackad
1 kvist Rosmarin
3 dl Köttbuljong (färdigt reducerad köttglace)
1 dl Arla eko grädde
  • Sätt ugnen på 200°C. Tvätta alla grönsakerna dela löken i två, rödbetorna i 6 och morötterna i fyra om de är stora. Sätt dem på en ugnsplåt. Krydda med rapsolja salt och peppar och in i ugnen. Grönsakerna är klara samtidigt som köttet. 15 min 200°C  och 30 min 150°C.
  • Krydda köttet med salt och peppar. Bryn köttet i olja på hög värme ca 2 min på alla sidor ha i smöret och ös ytterligare 1 min på alla sidor. Sätt in köttet i ugnen och vrid ner temperaturen till 150. Använd en stek termometer köttet är klart när temperaturen  stigit till 53°C. 5-10 min.
  • Stek charlottenlöken och vitlöken i samma stekpanna som köttet glasera med rödvinet och koka ihop till sirap ha i buljongen.
Vinrekommendation
En djup pinot noir från Burgund i Frankrike om man vill vara klassisk eller varför inte kombinera med något lite annorlunda och otroligt gott vin tex. Heinrich Dorflagen Pinot Noir från Burgenland i Österrike. 
Mera info om vinet hittar du här:
http://www.alko.fi/tuotteet/452147/?fromsearch=true

Och vill du kolla in parets restaurang Ask i Helsingfors som belönats med en Michelinstjärna så går du till restaurantask.com/


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar