fredag 31 mars 2017

Tjälknöl

Tjälknöl är en av mina favoriter bland de älskade viltklassikerna. Galet gott och superenkelt att göra. Maten blir ju klar medan du sover! Det enda du behöver är lite förberedning. Du kan ju inte kläcka idén samma dag som steken ska ätas eftersom tillredningen är ca 10+5 timmar. Minst 10 timmar i ugn och 5 i kryddlag. Visst kan tiden i kryddlagen förkortas men jag föredrar ett kött som fått ligga ordentligt länge.


Jag tillreder alltid tjälknöl medan jag sover. Det vill säga jag sätter steken i ugnen 10-tiden på kvällen då barnen gått och lagt sig och låter den vara där ett par timmar medan jag tittar på Skavlan (om det är en fredag kväll) och tar ett glas vin. Då köttet varit ett par timmar brukar det vara tillräckligt tinat så du kan sticka in en köttermometer. Om inte så är det ingen panik. 8-9-tiden på morgonen brukar en tvåkilos stek vara klar. Du kan kontrollera köttets temperatur också på morgonen.
Köttet räcker till 6-8 personer beroende på vad du serverar till. 

Recept

 2 kg djupfryst älgstek (ytter/innanlår/fransyska)

Kryddlag

1,5 liter vatten
1 dl salt
1 msk krossade enbär
1 msk svartpeppar hela
1 msk rosépeppar
1 msk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk torkad salvia
5 klyftor vitlök grovt krossad
  • Sätt ugnen på 100 grader. Lägg den frysta älgsteken i en ugnsform. Låt steka i 10-12h, kolla senast efter 10h köttets temperatur. Vid 70-75 grader är köttet mört.
  • Ta vara på stekskyn den kan du reda sås på!
  • Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt koka samman några minuter.
  • Lägg köttet i en mindre skål som det nätt och jämnt ryms i eller i dubbla fryspåsar. Häll över den varma lagen, köttet ska täckas helt. Fyll på med vatten ifall lagen inte räcker.
  • Ställ steken kallt i 5 timmar. Då hinner köttet bli tillräckligt saltigt.
  • Ta upp steken, skrapabort de mesta av kryddorna och skär i tunna skivor.

Servera med till exempel ugnsrostad batat, klyftpotatis och rotsaker, rödbetsgratäng med chèvre, kantarellsås och givetvis svartvinbärsgelé.



Svartvinbärsgelé med hallonlikör

1 liter färska eller djupfrysta svarta vinbär
1 dl vatten
6 dl socker
1 tsk melatin
1/2 dl hallonlikör (eller annan valfri)
  • Koka upp bären, pressa ur saften och sila.
  • Låt saften sjuda i en kastrull och tillsätt socker. Koka snabbt upp. Tillsätt melatinet blandat med lite socker. Rör om ordentligt. Häll i hallonlikören och rör om. Koka inte.
  • Häll upp direkt i rena burkar. Låt svalna innan du tillsluter med lock. Förvara svalt.

Svartvinbärsgelé med hallonlikör i mormors skål. 

Rödbeta i ugn med chèvre

1 kg rödbeta
1 pkt chèvre
olja
rosmarin
havssalt
  • Skala rödbetorna. Dela i stora klyftor. Lägg i en ugnsform, häll över olja, havssalt och lite rosmarin.
  • Låt baka i ugnen på 200 grader i ca 45 minuter tills rödbetan är nästan mjuk. 
  • Ta ut och smula över chèvren och låt baka 10-15 minuter till tills chèvren smultit. Servera genast!








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar