måndag 24 oktober 2016

Whiskymarinerad älgtunga med spaghettipumpa och rödkål

Halloweenmenyn når garanterat nya höjder med denna spännande variant av älgtunga och tillbehör. Servera alltsammans upplagt på ett fat eller använd som pålägg och gör smörgåsar i lämpliga munsbitar på hårt rågbröd. Perfekt som cocktailtilltugg och samtidigt lite annorlunda.

Whiskymarinerad älgtunga med
spaghettipumpa och rådkål.


Min pappa har alltid gillat kokt älgtunga och ätit det främst som kallskuret pålägg (Halloween eller ej). Han gillar också Scotch single malt whisky (helst 12 årig) så jag prövade hur han skulle reagera på en dylik kombination. Experimentet fick klart godkänt av båda föräldrarna som är ena sanna älgtungs-experter. Jag kokade älgtungan dagen innan servering och lät den kallna i spadet. Man kan givetvis även servera den varm, ta då upp tungan genast och ta bort skinnet. Tungan går lättare att ”skala”, dvs ta bort skinnet ifrån, då den ännu är varm. Jag skalade den som kall med en potatisskalare. Det fungerade utmärkt.
Whiskymarinerad älgtunga med spaghettipumpa och rödkål i Halloweentappning. Keramikfat: Elina Grundström-Andersson design. Övrig rekvisita: privat.

Recept 4 personer som huvudrätt/10 som cocktailtilltugg på smörgås

1 hel älgtunga
1 gul lök
3 msk salt
några hela svartpepparkorn
ett par hela kryddpepparkorn
några lagerblad
några matskedar valfri whisky
färsk timjan till garnering
rostade pumpafrön till garnering

1 hel spaghettipumpa
1 hel rödkål
olivolja
salt

Hårt tunt rågbröd eller mörkt grovt knäckebröd (ifall du gör cocktailtilltugg)

  1. Sätt älgtungan i en kastrull och täck med vatten. Skala löken och dela den grovt och lägg i tillsammans med lagerblad, kryddor och salt. Koka på låg värme tills den är så mjuk att en tandpetare med lätthet går igenom köttet. Det betyder ca 1,5h för en normalstor tunga. Låt svalna i kastrullen och låt ligga övernatten tills servering.
  2. Innan servering: ta bort skinnet från tungan, ringla över några matskedar whisky och låt ligga medan du tillreder pumpan och kålen.
  3. Sätt ugnen på 200 grader. Dela pumpan på längden, gröp ur fröhusen, och lägg på en plåt eller i en form med skalet neråt. Gnid ytorna med olivolja och strö över salt. Baka i ugnen i 30-35 minuter tills pumpan är mjuk. Då pumpan är klar gröper du pumpaköttet ur skalet med en stor sked, det blir strimlat precis som spaghetti.
  4. Under tiden pumpan är i ugnen kan du passa på att rosta pumpakärnorna. Skölj dem och rosta dem i en het panna 4-5 minuter, rör om. Salta enligt smak. Jättegoda också bara som snacks.
  5. Skär rödkålen i tunna strimlor och lägg i lätt saltat kokande vatten. Koka snabbt, 4-5 minuter. Låt rinna av i durkslag.
  6. Lägg upp pumpa och kål på ett stort fat tillsammans med tunna skivor av älgtungan. Garnera med timjan och de rostade pumpakärnorna. Servera med valfria andra tillbehör, till exempel potatis om du vill.
  7. Vill du göra cocktailtilltugg så bryter du lämpliga munsbitar av det hårda brödet och garnerar med kål, pumpa och tunga och toppar med timjan och rostade pumpafrön.
Cocktailversion.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar