måndag 23 november 2015

Rödvinsmarinerat rådjurslår

Greve Francesco Marone Cinzano bjöd på detta utsökta tillredda kött då jag besökte hans organiska vingård Col d’Orcia i Moltalcino i Italien i höstas. Den supersympatiska greven är välkänd i både vin och matkretsar och är en av grundarna i Slow Food rörelsen i Italien.



Den övriga menyn bestod bland annat av omelett, pumpasoppa, griskind, bagettskivor med paté av grislever och andra inälvor, lufttorkad skinka och italienska korvar, tryffeltagliatelle, kokta ärter, potatis och ost. Han bjöd också på torkat kött av bergsget som han själv jagat på Mont Blancs södra sida där hans släkt har jakträtt. Till efterrätt blev det persikotårta. En oförglömlig dag som började med rundtur i vinkällaren och avrundades med en massiv vinprovning utan och med mat. Col d’Orcias mest kända vi är Brunello di Moltalcino DOCG Riserva och Rosso di Moltalcino. Tyvärr fås dessa vin inte ännu på Alko men på Systembolaget i Sverige är de storsäljare.

Recept
1 rådjurslår (kan också vara hjort)
Rödvin för marinering (vilket som helst passar)
Salt
Peppar, rosmarin, timjan, vitlök, olivolja för kryddblandningen 

Putsa låret så gott det går från hinnor och fett. Blanda alla kryddor i en mortel till en röra. Gnid in allt i köttet. Lägg låret i en stekpåse, häll på rödvin. Stäng påsen. Ställ svalt, låt ligga över natten eller en halv dag. Stek långsamt i ugn på 110 grader ca 3 timmar beroende på lårets storlek. Köttet ska vara genomstekt och lätt lossa från benet. Låt köttet svalna en stund innan du skär upp lämpliga bitar. Ta vara på vätskan som kommit från köttet, sila och red en snabb sås. Det blir utsökt! Servera med klyftpotatis, rotsaker i ugn, svartvinbärsgelé och ett gott vin, helst Brunello.

COL D'ORCIA

 
 
 




2 kommentarer: