onsdag 21 februari 2018

Drappier vol 2

Här är del 2 i Drappier champagne matchningsutmaningen som jag fick av Michel Drappier himself. Drappier Carte d'Or Champagne Brut 2002 tillsammans med marinerad älgfilé på ugnsbakad batat med aubergine och blåbärshonungsglaserad rödlök. Rätten får gärna avnjutas varm trots att fotosessionen gjordes ute på vår gård i minus 8 grader. Champagnen var minsann kyld efter det. 

 
Fotosessionen gjordes utanför vårt hus i minus 8 grader. Champagnen var minsann kyld efter det! Drappier Carte d'Or Champagne Brut 2002

Mycket torr, hög syra, fruktig, citruskaraktär, örtig. Denna får du från Alkos beställningssortiment!

Marinerad älgfilé på ugnsbakad batat med aubergine och blåbärshonungsglaserad rödlökRecept/6 personer


Marinerad älgfile 

Ca 1kg älgfilé
Salt
Grovmald svartpeppar från pepparkvarn
3 msk balsamvinäger
En näve färsk timjan (grovt hackad)
Smör och olivolja till stekning

Svartvinbärsgelé och färsk timjan till dekoration
Putsa köttet rent från alla hinnor. Gnid in filén med salt, svartpeppar, balsamvinäger och timjan. Låt vila ca 15-20 minuter.
Bryn filén snabbt runtom i en het gryta i smör och olja. Lägg sedan filén i en ugnsfast form, stick i en stekmätare och stek i ugn i 175 grader i ca 35 minuter eller tills mätaren visar 55 grader.
Ta ut filén och låt vila åtminstone 15-20 minuter innan du skär upp.

Ugnsbakad batat

3 stora batater (kan användas både skalade eller oskalade enligt egen smak)
Flingsalt
Olivolja
Aubergine
Skubba bataterna noggrant ifall du använder dem oskalade. Skär upp bataten i cirka 1-2 cm skivor. Lägg på en ugnsplåt, pensla med olivolja och strö över flingsalt. Baka i ugn tills de är mjuka i 20-30 minuter.

Aubergine

2 auberginer
Salt
Olivolja
Smör

Skölj augerginen och skär den i små tärningar. Srö på salt och låt ligga en stund så får du bort beskheten. Skölj. Glasera auberginen i gryta med olja, smör och salt tills den är mjuk.

Glaserad rödlök

2-3 rödlökar
smör
vatten
2 msk flytande honung med blåbärssmak

Skär rödlöken i tunna stimlor och sjud i honung och smör ca 10 min tills de mjuknar.

Servering

Då allt är klart dukar du upp allting så matgästerna själva kan förse sig med en portion eller så lägger du färdigt upp. Först batat med aubergineröra ovanpå, på det placerar du det tunt skurna köttet snyggt och toppar med den glaserade löken, ringlar över svartvinbärsgelé och dekorerar med färsk timjan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar